Συντάξεις ανήμπορων ατόμων στις τσέπες των συγγενών τους

Συντάξεις ανήμπορων ατόμων στις τσέπες των συγγενών τους

Αρ. Πρωτ. 14116/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συχνά είναι τα φαινόμενα εκμετάλλευσης ανήμπορων συνανθρώπων μας και αναπήρων, με πιο έντονο αυτό της οικονομικής εκμετάλλευσης. Χιλιάδες συμπολίτες μας περιθάλπονται σε ιδρύματα και την ίδια ώρα οι συγγενείς τους απολαμβάνουν «προνόμια», όπως η είσπραξη των συντάξεών ή των εισοδημάτων τους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την εκμετάλλευση των ανθρώπων που ζουν σε ιδρύματα. Τα έσοδα των περιθαλπομένων πρέπει να αξιοποιούνται από τα ιδρύματα για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Η αξιοποίηση μέρους των εισοδημάτων και των συντάξεων αυτών των ατόμων, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των συνθηκών, έτσι ώστε οι συγγενείς θα μπορούν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων τους. Τα ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ποσά αυτά, τα οποία θα καταβάλλουν στην σίτιση, στην ένδυση και στη φροντίδα των ανήμπορων ατόμων. Είναι απαράδεκτο οι συγγενείς των ατόμων αυτών να χρησιμοποιούν τα χρήματα των συντάξεων για την κάλυψη δικών τους αναγκών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μπει τέλος στην οικονομική εκμετάλλευση ανήμπορων ατόμων, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα;

Απάντηση Υπουργείου